sobota, 24. avgust 2013

katalog IKEA

Tole me je včeraj čakalo med pošto. To je zame vedno poseben dogodek :)
Bom pustila zaprto, do uradnega začetka dopusta. In potem sem bom potopila v ta zvežčič.Nisem več taka Ikea fenica kot sem bila včasih, zdaj sem bolj za stare, reciklirane reči, iz naravnih materialov, ampak za inspiracijo so mi pa še vedno krasni! Pa za nabavo drobnarij tudi :P

 

petek, 23. avgust 2013

Doma izdelana na izi krema za sončenje

Ker grem jutri na morje, sem včeraj na hitro naredila še kremo za sončenje.

Recept in opisi sestavin so z Magnolije, kjer najdete vse sorte koristnih idej, krasnih receptov in informacij o naravni kozmetiki, imajo pa tudi fine delavnice.

Opisana krema ni tista ultra zaščita za sonce; tako bom delala naslednje leto, ko si bom prej privoščila dopust in bom skoz na morju in bom uživala na polno. Takrat bom potrebovala tako ta pravo kremo, v katero bom dala tudi cinkov oksid. Za letos bo pa tale ok. Itak nisem ljubitelj praženja.


Poletno maslo za telo
(sem napisala svoje, polovične, količine in rahlo spremenila recept, ker nisem imela vseh sestavin)

50 g neprečiščenega organskega karitejevega masla
25 g deviškega kokosovega olja
12 g olja jojobe
11 g olja malinovih koščic
1 g vitamina E (to dodatmo ker je fin antioksidant in varuje olja, da se ne pokvarijo; jaz sem dala dve   
                       kapljici, ker bom kremo hitro porabila)
4 kapljice eteričnega olja sivke
2 kapljici eteričnega olja rimske kamilice

Karitejevo maslo, kokosovo olje, olje jojobe in malinovih koščic stehtamo in stepamo s paličnim mešalnikom (jaz sem gor namontirala metlico za stepanje), da nastane smetanasta zmes (pribižno 5-8 minut). Dodamo ostale sestavine in dobro vmešamo. Shranimo v razkuženih posodicah in etiketiramo. Krema ima rok uporabe najmanj 6 mesecev (jaz jo bom imela v hladilniku, ker mi je všeč, če je bolj trdna in še fino je, ker je hladna).

stehtamo - in se z vsakim maslom še malo namažemo ;)


vneto mešamo (moje se ni strdilo, je bilo pretoplo; kasneje v hladilniku pa nastane trdna krema)

natočimo v čiste kozarčke

Karitejevo maslo ima zaščitni faktor 6, kožo vlaži, hrani in ščiti. Kokosovo olje ima zaščitni faktor 2, ima hladilno delovanje in je izjemno mazljivo. Olje jojobe je izjemno stabilno olje, prav tako z zaščitnim faktorjem 4, medtem ko ima olje malinovih pečk zaščitni faktor 25-30. Kombinacija teh masel in olj nam torej nudi osnovno zaščito pred sončnimi žarki.

Vitamin E je klasika, kot antioksidant sodi v vsako kremo. Eterično olje sivke je znano po regenerativnem delovanju in blaženju opeklin, eterično olje rimske kamilice pa bo pomirilo razdraženo kožo.


Krema je uporabna tudi za po sončenju.



z ostanki v kozarčku se namažemo po vseh dostopnih delih telesa in uživamo v dejstvu, da dajemo nase same naravne in dišeče in super stvari ;)




Zdaj grem pa pakirat.


torek, 13. avgust 2013

Mucki na počitnicah

Že štiri tedne imamo na počitnicah dva mačkona. Grizlija in Nitko. Sprva me je malce skrbelo, kako bomo to izpeljali, saj še nikoli nisem imela muckov. No, ko sem bila majhna, se jih je kup klatilo okoli hiše, tudi hranili smo jih, kaj več pa ne. Večina se ni pustila niti pobožati. In ko se moramo popredalčkati, sem se vedno spravila v predal pasjeljubcev. 
Ko sem prišla na obisk k S., sem mačkona pozdravila, sem ter tja kdaj pobožala, zdela sta se luškana, prav razumela ju pa nisem :) Ko pa je S.začela razmišljati, da nam za en mesec pobegne na Madagaskar, sem ji rekla, da mačka lahko čuvam tudi jaz. No, pa me je res izbrala, konec koncev sem vsesplošna ljubiteljica živali, pa še odgovorna povrhu :) Vedela sem, da bomo čisto ok, kakšne malenkosti pa so me vseeno skrbele.
Zdaj je pred nami le še en teden skupnega bivanja, jaz pa že razmišljam, da bo kar malce prazno brez njiju. Dobro smo se spoznali, se navadili en na drugega, na razne fore, posebnosti in ne moreš, da ti ne bi prirasla k srcu. Tudi takšni pasjeljubki kot sem jaz ;)




 Grizli, Nitka, sta najbolj pasja med mačkami ;)


<3


nedelja, 11. avgust 2013

Šobec

Ko je res vroče, je idealna rešitev pobeg na Šobec. Na Šobčev bajer. Za hlajenje telesa in uma. Najbolje med tednom, ker ni gneče. In jaz sem si zadanjič vzela malo dopusta (tri dni med tednom, od tega sem dva dneva šla na Šobec).



Še račke so počivale v senci.



Dopoldne je bilo vreme krasno,...

...popoldne pa tudi :) Z Bohinjskega konca se je sicer približevala nevihta, tudi grmelo je, vendar ni prišla do Šobca. Vam povem, prav pasalo je. Ležat ob vodici, pod drevesi, in poslušat grmenje.
Počutila sem se kot da bi zadela JackPot - saj veste: aja, pa spala bi cel dan ;)


Prebirala sem knjigo A kot aromaterapija. Žal je razprodana, tale je bila iz knjižnice. Super zadeva.

Gospod in gospa Labodova sta imela stalno ob sebi dva "grda račka". Lušna družinica so. Priplavajo čisto blizu, da jim daješ travo. Ata in mama večino hrane prepustita mladičema. Ker so bili tako blizu in so izgledali tako krotki, me je zamikalo, da bi se na rahlo dotaknila puhastega malčka. Samo da sem približala roko, je zapihal! Itak je bil takoj zraven ata. Ni rabil nič reči, je vse povedal s pogledom. Oprosti, no, ne bom več.

Tudi mama Račka je imela dva mulčka s seboj. Ta družina ni tako družabna.


Spomin na otroštvo. Sem smo skoraj 30 let nazaj hodili z Babico. Bil je eden izmd njenih najljubših kotičkov. Babice že dolgo ni več, mene pa od takrat tudi ni bilo več na Šobcu. Čisto se pozabila kako izgleda. Ko pa sem zagledala tele ograjice in tobogan so pa spomini dobesedno butnili nazaj v glavo. Vsi občutki, kako smo se z ostalimi mulčki valjali v nizki vodi in čakali na vrsto za tobogan, odrasli so pa modrovali, da zdaj je pa res treba ven iz vode, ker je mrzla. Ne pa ni, nič me ne zebe. Kako ne, saj imaš čisto plave ustnice! :) Lepi spomni. Samo da je bi takrat bajer občutno večji! Poznavalci sicer pravijo, da je bil vseskozi enak, samo jaz bi prisegla, da je bil 30 let nazaj ogromen! ;)

Ko vidim družinico v takelem kamperčku se v meni zbudi nomadska kri... In ko vidim mulčke, ki mamico pospremijo v recepcijo in so oblečeni v same gatke in bosi, se zavem, da čisto preveč kompliciramo življenje. Preproste stvari rišejo nasmeh na obraz.

Tole pa gotovo pripada eni podobni preprosti družini, kot mini kamper zgoraj, samo da jih je malo več ;) 

  

Če bo še kaj vroče, vam Šobčev bajer zagotovo priporočam! Mir, senčka, osvežujoča voda, kofetkanje v neposredni bližini, dobra kosila oz.hrana po naročilu in krasen kamp, z veliko drevesi. Pa še blizu je - aja, odvisno od kod ste :) Jaz imam 45 min.do tja, kar je super. Aja še to. Parkiranje se plača samo med vikendi in pazniki. Med tednom je brezplačno in dopoldne še vse frej tik pred vhodom. Vstopnina se plača pri zapornici. Za odrsale je 4 €, za otroke 2 €. Jaz sem se prvič 'švercala', ker nisem opazila znaka, nazaj se mi pa ni dalo. Se pa da zmenit tudi za konkreten družinski popust. So zelo prijazni.

četrtek, 1. avgust 2013

Zelenjavna pita

Nisem ravno ljubiteljica blitve. Najbrž zato, ker sem jo dosedaj dobila na krožnik v gostilnah, zmešano med krompir. In mi res ni bila všeč. Zdaj sem jo pa parkrat dobila v dar, domačo, in sem pozitivno presenečena. Se jo kar da porabit :)

Na netu pri Meliti, ki ima FB stran za bio sladice, sem našla en preprost recept za zelenjavno pito in se odločila, da tako porabim blitvo z maminega vrta. Recept je prekopiran direktno od Melitke (fotke so moje), sem pa dodala svoje komentarje.



Zelenjavna pita

Testo:
150 g moke (v mojem primeru pirina T630) - tudi jaz sem dala pirino polnozrnato
žlička suhega kvasa
60 ml rastlinskega napitka (npr. riževega) - jaz sem dala sojino mleko
40 g rastlinske margarine - ker nisem prijateljica margarine sem dala kar maslo
žlička soli
malo slada - jaz sem dala rjav sladkor


Iz sestavin zamesimo testo kot za kruh: suhi kvas raztopim v malo vode, dodam slad in počakam, da malo naraste. Vse skupaj dodam moki, kateri prilijem še napitek, dodam margarino in posolim. Dam v skledo in pustim vzhajati.
Ko je testo že naraslo, v ponvi na hitro prepražim na kocke narezano bučko in pa korenček, dodam strt česen in začimbe (zeliščno sol, kurkumo, galgant, svež timijan...). Posebej zmešam 3/4 kisle smetane z jajcem, da dobim gladko maso, dodam še muškatni orešček.

Testo razvaljam na pomokani površini in dam na pomaščen pekač tako, da razporedim testo tudi po stranicah pekača. V smetano z jajcem zamešam še prepraženo zelenjavo in vse skupaj polijem po testu. Dam v ogreto pečico in pečem cca 1/2 ure na 180 stopinj. Ponudim toplo, odlično pa je tudi hladno.

 Jaz sem prepražila na olivnem olju ene 4 velike korenčke, malo česna in veliko blitve. Pa kurkumo, svež timijan, origano, poper, sol. Ostalo po receptu. Aja, no, naredila sem še malo več testa, ker ne tehtam natančno in moram potem dodelovat recepte.




Pita je bila zelo dobra, hladna pa super! Zelo enostavno, všeč mi je tudi, da lahko noter podelaš vso zelenjavo, ki se nabira v hladilniku ali pa je trenutno v izobilju.

Bom pa drugič naredila eno tako bolj 'pitasto' testo. To je bilo bolj kot za pico, bolj kruhasto. Saj je dobro, ampak jaz obožujem krhka pitasata testa.



Pa veste kaj je še super? Pečt takšno pito v pečici v podstrešnem stanovanju v vročinskem valu, ko temperature zunaj dosegajo rekordne višine. :D  Priporočam!
 Hahahahaha :P

PS: Najbrž so se mi zaradi vročine skisali možgani. Ne me resno jemat.