ponedeljek, 30. december 2013

Božični prazniki 2013

Teli letošnji prazniki so bili čisto lušni. Dovolj umirjeni, dovolj nekomplicirani in taki, kot smo si jih naredili.

Poskušala sem izdelat okrasne hiške iz lesa pa mi niso bile preveč všeč. Ostale so mi pa akrilne barve na paleti in ker sem s koncev, kjer smo pregovorno škrti, mi jih je bilo škoda. Zato sem delala darilni papir :)


Z babami smo se dobile v eni ljubljanski slaščičarni. Ambient je zelo dolgočasen, zato so pa slaščice toliko lepše, vabljive, mamljive in nasploh čudovite. Tudi slastne so! mmmm...


Sprva je tele medvede, ki jih Hofer prodaja, da da izkupiček v program Botrstva, nameraval Božiček podarit mojim nečakom/nečakinjam. Pa so se kosmatinci tako fino spoprijateljili in udomačili na moji zofi, da ni imel srca jih oddat v drug dom. In tako še danes ždijo na zofi in imajo svoj žur.


Božična večerja je že ene 20 let tradicionalna. Kostanjeva rolada, zavita v ohrovtove liste, kostanjčki za prilogo, pa krompirček iz pečice, zelenjavca in centimeter rdečega vina.


 Pri božični večerji ne sme manjkati primerna slavnostna dekoracija / oprava ;)


Letos sva se z Božičkom zmenila, da bodo darila zavita nadvse enostavno. Meni je to zelo všeč. Prejemniki so bili tudi navdušeni.


Ena izmed mini darilc: zeliščni liker in master tonik. Ta zadnji samo za najbolj pogumne :) Joj, kako je to zanič! :) Res. Sem zadnjič rekla, da bom poročala, kakšen je okus. No...grozen! Čeprav moja starša pravita, da ni tako hudo. Jah, onadva, ki sta vsega hudega že navajena. Ne, res je zanič. Zelo kislo in česnasto. Ostalega (čebula, ingver, feferoni) se sploh ne okusi. Zvrnem sicer vsak dan en štamprle tega zvarka, čez pa velik kozarec vode in še kak piškot. Komaj čakam, da bo konec 'kure'. Naslednje leto bom naredila pa nov zvarek, kaj z medom, ingverjem in limonami recimo.

No, zeliščni liker je pa druga zgodba. Ta je pa super dober :P


Tradicionalna proizvodnja cimetovih zvezdic



In še ena hitra pogruntavščina, ko ti potičke in piškoti in štole že iz ušes gledajo:
smuti z banano, sojinim mlekom, čia semeni in goji jagodami. Zmečeš sestavine skupaj, zmiksaš, daš v lepo šalčko, potreseš še malo jagodk po vrhu in voila... se usedeš na zofo in gledaš Harry-ja Potterja. Recimo :)


Ja, Harry-je sem zdaj vse pogledala (Ni mi pa jasno, kaj so si na Kanalu A mislili, da so kupili prve 4 filme in šestega, sedmega in osmega. Kam se je pa peti izgubil?). Žal me pred leti ni potegnilo, da bi brala knjige, ker so zagotovo veliko bolj bogate in pisane. Zgleda nisem bila v taki fazi. Potem tudi filmov v kinu nisem gledala. Zdaj, ko so pa na TV, sem rekla, zakaj pa ne. In jih gledam enega za drugim in vedno bolj not padam. Luškana reč; taka fina za praznike in odklop in domišljijo in spomine na mladost ;)


 

 Prazniki so fajn! Uživajte jih še naprej!





sobota, 14. december 2013

Štrikane bučke

Ta objava bi bila primernejša tam nekje konec oktobra, so pa bučke tudi zdaj nadlušne.


petek, 13. december 2013

Čas s sabo

Ko je dan siv, in so misli sive, greš k sivemu jezerčku na eno kavo sam s sabo. Nikjer nikogar. 
In s časoma se stvari postavijo na svoje mesto. In veš, da lahko v resnici računaš le sam nase. Zato si moraš biti zvest.


četrtek, 12. december 2013

Šara - domača jed

Moj ati skuha eno fino preprosto jed. Za pogret se.
On ji reče šara, tako so ji rekli tudi pri njih doma. Vem, da šara nekateri rečejo tudi neki drugi jedi, ampak pri nas je pač tako.


ŠARA

Potrebuješ:
- eno čebulo
- česen
- krompir
- rdeče korenje
- rumeno korenje
- rumena koleraba
- repa
- sladek krompir (po želji; včasih to ni šlo zraven)
Vse zelenjave (razen česna in čebule) daš približno v enakih delih.

Zelenjavo naseckaš na kockice, približno 1 x 1 cm :)
Prepražiš čebulo, dodaš česen, dodajaš ostalo zelenjavo (po vrstnem redu, kako dolgo se kuha, npr.na začetku krompir, na koncu repa). Pražiš, zaliješ z malo vode, še malo prepražiš, potem zaliješ z vodo, da je vsa zelenjava pokrita (ne preveč vode, da ne bo preredko).

Začiniš s poprom, soljo, timijanom (svež je super), origanom, kurkumo...
K zelenjavi načeloma lahko dodaš že prej tudi npr.malo gomoljne zelene, koreninico peteršilja (ne pretiravat z drugimi okusi).

Kuhaš dokler krompir ni kuhan. 

Potem malo pretlačiš zelenjavo z zadevo za tlačenje pire krompirja. Ne preveč. Meni je všeč, če so še koščki.

Lahko zabeliš z ocvirki, ampak to pri nas ne prakticiramo več. Je super brez.

Preprosto, okusno, večkrat bi morali to skuhat.

sreda, 11. december 2013

Kvačkani copati

Jeee, Veverca se je naučila kvačkat.
Prov čist zares, s kvačko! :)
Ker lani sem kvačkala s prsti.
Pa tudi drugače v življenju kaj zakvačkam.
Ampak tokrat pa zares.

Pri puncah iz Oloop-a smo imeli delavnico.
Imajo še eno v četrtek, 12.12. (preproge) in v sredo 18.12. (okraski).
In mi je tako zelo žal, da ne morem na preproge. Še dobro, da imam prijeten razlog, da ne morem. Upam, da bodo to delavnico še kdaj ponovile.

Torej, v ateljeju Oloop smo dobili fina navodila kako in kaj; dve potrpežljivi punci sta lepo po korakih razložili, kako iz enega preprostega trakca / špagetka narediš krasen copat.

Ker smo bili bolj začetniki, smo uspeli narediti le enega. Material za drugega pa so dobili za domov.


Čeprav se mi je zdelo, da ne bom znala še drugega skupaj spravit, pa je kar šlo... Ko kvačkaš se očitno prstki kar sami spomnijo kako gre.

In zdaj moje kvačkarije kažem vsem, ki me blagovolijo poslušat :)






Lepo se imejte; naj vam bo tudi v noge toplo ;)



torek, 10. december 2013

Pomagajmo

Ni težko pomagat, razlika za posameznika, ki pomoč potrebuje, pa je lahko velika.

Eno lepo gesto, klic k pomoči, sem zasledila na Petrinem blogu, zato kar kopiram njeno objavo:


Z vami delim pismo treh punc, ki želijo pomagati tistim, ki pomoč najbolj potrebujejo. Otrokom. Če želiš pomagati tudi ti, si prosim preberi spodnje pismo, povej naprej in pomagaj.


Dragi prijatelji,

pred nami so dnevi, ko naj bi se radostili, veselili in obdarovali. Žal pa je za mnogo slovenskih družin obdarovanje na zadnjem mestu - prej je namreč treba poskrbeti za hrano, obleko in položnice ... Za mnoge družine je decembrska čarobnost postala zgolj topel dom, če ga imajo.

Z Alio in Vanjo že nekaj časa razmišljamo, kako bi otrokom iz socialno ogroženih družin polepšale praznične dni - kako bi vsaj še eno leto obdržale pri življenju Miklavža, Božička in dedka Mraza ... Skupaj smo prišle do naslednjega (preverjenega) načrta:
  • od Zveze prijateljev mladine Moste - Polje bomo dobile pisma oz. želje otrok z njihovimi novoletnimi željami, 
  • pisma bomo razdelile med prijatelje, ki se bodo odločili za sodelovanje,
  • vsak sodelujoči bo poskrbel, da bo za otroka ali otroke kupil točno tisto, kar si otrok želi (ne bojte se visokih stroškov, saj so želje res skromne - kapa, šal, rokavice, čevlje, sadje, zobna krtačka, zobna pasta, ... ! Le približno 10% otrok si želi igračko!)

Ana, Alia in Vanja (organizatorke)



Punce so v tem času pisma že prejele in ugotovile, da je stanje porazno in da je otrok, z res skromnimi željami, veliko. Preveč. Otroci si bolj kot igrače, želijo hrano in obleke. Spodaj je zapisan seznam potrebščin, usklajen z ZPMS.
 
  1. HRANA: vse! Sol, sladkor, moka, trajno mleko, jajca, čokolešnik, riž, testenine, polenta, kaša, konzervirane ribe, juhe, omake, sir, salame, sadje, zelenjava, paštete, marmelade, med, eurokrem, frutabele, ozimnica (lahko tudi domača), kompoti, piškoti, čokolada, kakav, čaji, kava, ...
  2. SANITETNI MATERIAL, KOZMETIKA:  vložki, plenice, zobne krtačke, zobna pasta, milo, šampon, krema, brisače, praški, čistila.
  3. OBLAČILA IN OBUTEV: copatki (topli, zaradi neogrevanih stanovanj), pižame, spodnje perilo, rokavice, šal, kapa, trakovi, nogavice, žabice, bunde, čevlji, škornji, ...
  4. IGRAČE: vse, samo ne pliš (zaradi prenašanja bolezni)
  5. OSTALO: šolske potrebščine (peresnica, svinčniki, barvice, zvezki, knjige, ...), kozmetična torbica, šolska torba oz. nahrbtnik, vrečke, odeje, vrednosti boni za hrano.

Omenjene potrebščine lahko dostavite vsak dan med 8. in 16. uro na ZPM Moste - Polje, Proletarska 1, Ljubljana Moste. Če ste iz Idrije ali bližnje okolice, pa lahko kontaktirate tudi mene (pelhan.petra@gmail.com) ali Anito(anita.mazgon@gmail.com)
Če pa se odločite za sodelovanje preko izpolnjevanja otroških novoletnih želja pa pišite na anaraunig@hotmail.com.



Na koncu pa dodajam še jaz, da če ste iz Kamnika ali okolice in imate kaj za dostavit na Zvezo prijateljev mladine, lahko kontaktirate tudi mene. Se javim za dostavo v Moste.

ponedeljek, 9. december 2013

Lepa jopica

Mmmm, fina...
Ne znam (še) obrezat slikce, da bi pasala v okvirček. Oz.se mi trenutno ne ljubi ukvarjat s tem ;)
Drugače ima pa ena fajn blogerka Petra vsake toliko časa kake utrinke s Pinteresta in mi je večina oblačilnih idej za zjokat lepa. Tudi ostale stvari so zelo zelo lušne. In po Pinterestu brskat je zelo zelo zamudno 'delo', Petra pa lepo zbere ven lepe stvari, da nam ni treba brskat. Zato vas pošiljam še malo tja ;)

To pa ni edini razlog, da vas pošiljam na Petrin blog.
Objavila je namreč pismo z idejo, kako lahko pomagamo pomoči potrebnim.
Čisto enostavno. Učinek bo pa, verjamem, krasen.

Več v naslednji objavi.

nedelja, 8. december 2013

Predelava majčk

No, tole ni čista predelava, je pa okrasitev recimo.
Malo igračkanja...


petek, 6. december 2013

Štrikana luč

Ne vem, kaj naj rečem.


Enostavno čudovita je!

A lahko, lepo prosim, nekdo, ki zna štrikat, začne pri nas to delat?
Pa če mi da potem malo popusta, ker mu že zdaj delam reklamo, pa še začel ni? ;)
Tačas bom pa vzdihovala pri teh Nizozemcih.


četrtek, 5. december 2013

Stare trgovine v Kamniku

Kamnik je hecno mesto.

Lušno kot le kaj. Lep stari del mesta in stara ulica Šutna. Pa krasna lokacija pod gorami. 

Žal pa je precej zaspano. Na Šutni so vse trgovine in lokali zaprti. No, skoraj vse. Grozno izgleda. Tak potencial, pa nič iz tega. Vem, kako izgledajo stare mestne ulice v mestih v tujini (no, tudi pri nas) - polno lokalčkov, lušnih trgovinic kot cuker, pa mali obrtniki, kaka mini galerija... Kup ljudi, vse brsti od ustvarjalnosti in ljudi; po navadi je kot v mravljišču in v zraku je sproščena pozitivna energija. 

Kamnik pa nič. Nič. Ena sama žalost, požagana drevesa pred glavno cerkvijo, lokali zaplankani s papirjem, napisi 'Prodajamo', umazana stekla...

Poznam pa dve trgovini v Kamniku za kateri sem vesela, da obstajata.



Ena se imenuje Veriga in je ena izmed tistih trgovin, ki so bile včasih. Kjer prodajajo vse. Ampak res vse :) Stojiš noter in paseš oči. Saj ne, da bi imeli kake prekrasne izdelke, prekrasno je to, da je obdržala svoj šarm. Je tako, kot bi se vrnil skoraj 30 let nazaj. Gospod in gospa brkljata vsak v svojem kotu, po policah pa emajlirana posoda, šiviljski pribor, odcejevalnik za posodo, kozarci, barve in lahki, tehnična roba, pralni prašek, klofar za tepihe... Pač vse kar rabiš doma. Naj ostane taka čim dlje. 



Druga taka fina trgovina pa se imenuje Nakup. Je na Šutni in je klasična trgovina s špecerijo in podobnim. Tudi oni imajo vse. Kruh, mleko, piškote, sladkarijo, vina, darilne vrečke, baterije, šampon, vložke in eno blagajno. Brez tekočega traku! :)
In prijazne prodajalce. Vedno iste. Da si lahko zapomniš obraz. In oni tvojega. 

sreda, 4. december 2013

Visokosteblna marjetica

Moji se je zrolalo. Ali pa je od Eskimov sorodnica.
Poleti sem se trudila, da je ostajala zelena (čeprav je bila zavarovana pred žgočim soncem in sem jo redno zalivala). Cvetela je sicer lepo, po listih si pa videl, da ji nekaj ni všeč.

No, zdaj, ko je pritisnil pa mraz, pa ona uživa. Lepa, zelena, zdrava, še cvetke je začela delat. c,c,c...
Smeška.



Fotke so sicer izpred enega tedna. Zdaj je marjetica v kleti, da je zmrzal ne bo potolkla. Družbo ji dela strašilka Božena. 

torek, 3. december 2013

Master tonik za odpornost

Tale tonik bi morala narest že kak mesec, dva nazaj. Ker je dober za odpornost in meni je ta začela dober mesec nazaj padat. Ker sem premalo naredila zase. Premalo sem pazila nase. Zdaj sem sicer v redu - čajčki, masaže, kopeli, aromaterapija, svež zrak in sonček pomagajo.

Da pa bo bolj držalo, sem vseeno naredila tonik za krepitev odpornosti. Recepti na netu ga imenujejo Master tonik ;)

Nekaj podobnega z ingverjem, limono in medom mi je lani delala mami, recept pa je objavila tudi Bonbončica na svojem blogu.


Tule pa je recept po katerem sem letos delala jaz:

1 del česna
1 del čebule
1 del ingverja
1 del feferonov (jaz sem dala manj, ker jih nisem imela toliko)
1 del hrena (ga nisem dala, ker ga niso imeli)



Nasekljaš vse zadeve, ali naribaš, ali 'zmelješ' v multipraktiku. Daš v velik kozarec (ali več manjših), napolniš do treh četrtin, zaliješ z jabolčnim kisom, dobro zapreš, pretreseš in daš za 14 dni na hladno in temno mest. Vsak dan pretreseš. Potem precediš, daš v steklenico in vsak dan popiješ po en štamprle ali pol tega dvakrat ali večkrat na dan recimo. Mislim, da bom jaz poskusila z eno žlico na dan.

Ko bom tonik precedila, bom gosti del s paličnim mešalnikom zmiksala in ga zamešala v med ter ga poskusila konzumirat po žličkah.

Z leve proti desni nastopajo: njegovo veličanstvo česen, kraljica čebula, dvorni norčki feferončki in njegova ekselenca ingver.

Bojda moraš tonik naredit ob mladi luni in ga precedit ob polni. Zato sem ga jaz delala danes - je mlada luna ;)


Tonik je fin za krepitev odpornosti, in kot pravi avtorica recepta, ki sem ga uporabila jaz, tonik naj ne bi zdravil samo prehlada, ampak tudi vse druge bolezni človeštva ;)

Avtorica omenja tudi, da naj bi bil med drugim zdravilen tudi za mehur in ledvice. Morda zaradi tega, ker čez spiješ veliko vode? :)

Komaj čakam, da ga poskusim. Menda je res zelo pekoče. Bo vsaj grelo v teh mrzlih dneh.

Lepo bodite pa zdravi ostanite!