sobota, 30. julij 2016

Veganski sladoled :)

Tele veganske zadeve so strašno zapletene! Vegani stalno nekaj komplicirajo, težavno je pripravljat jedi zanje... Kot tale veganski sladoled recimo.



Ziksaš zmrznjene maline in eno svežo banano (lahko bi tudi zmrznjeno) in ... ja, nič - to je to :)
Simpl k pasulj. O njem kdaj drugič :)

Uživajte v hitrih, svežih, domačih in osvežujočih sladicah. Naj si bodo takšne ali drugačne po oznakah, ki jim jih ljudje moramo pripenjat.


PS: Jaz take zadeve 'miksam' kar s paličnim mešalnikom. Mi je lažje, ker blender mi vse zmeče po stenah in če ni dovolj tekoče pač ne zmiksa ok.

četrtek, 28. julij 2016

Žajbljev sirup (hladen in topel postopek)

Večina nas/vas kuha sirupe iz bezga, mete in melise. Zadnjič pa sem morala porezat večjo količino žajblja in ker ga za čaj ne porabim tolko, sem se odločila naredit sirup iz žajblja.
Na hitro sem pobrskala za recepti na netu (s mi zdi, da je toliko različic kot je tistih, ki ga delajo) in se odločila za dve varianti (obe sem glede na razpoložljive sestavine mičkeno prilagodila).



Prva različica je ,klasični' sirup, kjer zelišča in vodo s sladkorjem skupaj segerevamo:

Žajbljev sirup 'na toplo'
(original recept)
Potrebuješ 1L vode (v receptu je pol L vode),
pol kg sladkorja (dala sem rjavega),
150 g žajbljevih lističev,
1 limono.
Žajbelj sem 3 min vrela v vodi, pustila 20 min stati, dodala sladkor in eno narezano limono ter vse skupaj pustila čez noč. Zjutraj sem precedila skozi krpo, fino ožela žajbelj in nalila v stkleničke. Sirup hranim v hladilniku. Meni je pijača zelo ljuba, ima nesladek okus po žajblju (kot čaj npr.).




Ker pa se verjetno s kuhanjem uniči kakšna dobra stvar, ki sicer tiči v žajblju, sem se odločila še za različico z namakanjem:

Žajbljev sirup 'na hladno'
(original recept)
Potrebuješ 90 lističev žajblja (jih nisem štela, amapk ga je bilo pa precej),
sok 1 kg limon - jaz sem jih imela samo dobre pol kg pa še to so bile limete ;),
pol kg kokosovega sladkorja (sem ga dala približno 300 g).
Sladkor in žajbelj sem zložila v kozarec, zalila s sokom limon, zaprla pokrov kozarca, pretresla in dala za pol dneva na sonce, da se je sladkor stopil, potem pa umaknila v senco kuhinje in pustila 3 tedne. Ko sem šla mimo, sem kozarec pretresla. Danes po treh tednih sem zadevo precedila in nalila v stekleničke. Joj je kisel! In super okusen. Tipečen okus žajblja ni irazit, je pa zelo osvežujoče. Tudi tega bom hranila v hladilniku. Iz vseh omenjenjih sestavin je nastalo ca. 3 dcl tega sirupa.






Obožujem poletje in vse njegove darove!


torek, 26. julij 2016

Hlače ovijače (wrap up pants)

Ahoj!
Tole sem želela delit z vami, preden bo konec poletja in vročih dni...
Ene super hlače, k jih je strašno enostavno zašit. Verjemite mi. Sem zelo neizkušena šivilja, predvsem pa zeloo nepotrpežljiva :)
Z mojo S. sva jih šivali v nedeljo popoldne in na koncu ugotavljali, da je to najbrž edini šiviljski projekt, ki sva ga speljali od začetka do konca v enem 'šusu'. Tako da veste.



Delali sva po teh navodilih (skice so zelo zgovorne):
http://www.instructables.com/id/How-to-sew-summer-wrap-around-pants/step2/Adjust-sizes/
Lahko pa poguglate 'wrap up pants' in dobite še kakšne ideje...

V bistvu nič kaj dosti ne moreš zafrknit, ker hlače v vsakem primeru super stojijo! Lepo padejo zadaj na riti, če se preveč naješ jih pač ne zavežeš tako močno, lepo mahedrajo ob nogah in so res zelo luftig!



Če ste kakorkoli šiviljsko navdahnjeni in bi želeli en tak mini uporaben projekt - to je to - hlače ovijače (moj približek prevoda angleškega imena)!



Jaz sem blago dobila v dar od svoje mami, ta od njene sosede, soseda pa je blago pred davnimi leti kupila v Nemčiji. Pa je kos blaga po dolgem času našel svoj namen. Tako kot slej ko prej vsaka reč ;)

Lep preostanek poletja želim!