nedelja, 15. september 2013

Piškoti s čokolado - zdrava verzija

Na enem zelo lušnem blogu baby-jungle.com sem opazila recept za piškotke s koščki čokolade, t.i. chocolate chip cookies, ampak v bolj zdravi verziji. Polona, ki ustvarja ta blog, prihaja s sončne strani Alp, sledi pa svojemu srcu po različnih koncih Evrope. Ona je poimenovala te piškote Guilt-Free (piškotki brez slabe vesti). Original recept je s strani detoxinista.com, jaz pa sem delala po Polonini priredbi.

Torej, recept za
PIŠKOTKE BREZ SLABE VESTI S KOŠČKI ČOKOLADE

2 šalčki ajdove moke
3/4 šalčke kokosovega ali trsnega sladkorja (jaz sem uporabila melaso)
1/3 šalčke stopljenega kokosovega olja
1/4 šalčke vode
1/2 šalčke ovsenega mleka
2,5 čajne žličke ekstrakta vanilije (jaz sem odprla en strok vanilije in uporabila vsa semena iz njega)
0,5 čajne žličke soli
100 g temne čokolade (ali po okusu)



Pečico segreješ na 180°C. Vse sestavine razen mleka in čokolade zmešaš. Dodajaš toliko mleka, da nastane gosta pasta. Na koncu dodaš koščke čokolade (jaz sem jo dodala že kar na začetku; vse ok).
Z žlico oblikuješ majhne kupčke na pekaču, jih malo potlačiš in daš v pečico. Pečeš 8-10 minut (jaz sem pekla 15 min; po 10 min.so bili še čisto popasti).
Po pečenju sem jih dala hladit na rešetko.
So super okusni. Ajdova moka sploh ne 'seka ven', sem bila najprej malo skeptična. Res so slastni.
Niso pa hrustljavi. Po original receptu naj bi bili zunaj hrustljavi, znotraj pa še mehki. Moji so celi relativno mehki, samo ni moteče.
Ker je bilo mase malo preveč za na en pekač, sem masi za drugo rundo dodala še malo več ovsenega mleka, da je bila bolj tekoča. Na pekaču se je lepo razlila, za tiste čisto ploščate piškotke. V bistvu je rezultat isti. Slastni piškoti ;)



Uživajte brez slabe vesti! Pa lep ponedeljek želim!
2 cups of buckwheat flour
3/4 cup coconut or whole cane sugar
1/3 cup coconut oil, melted
1/4 water
2.5 tsp vanilla extract
1/2 tsp sea salt
½ cup milk (I used oat)
100 g dark chocolate chips (or to your taste)
Preheat the oven to 180°C.
Mix all ingredients except milk and chocolate and add milk slowly just until combined into a nice thick paste. Add chocolate.
Shape cookies using tablespoon – place mounds of mixture on the baking tray and flatten gently.
- See more at: http://baby-jungle.com/recipe-guilt-free-chocolate-chip-cookies/#sthash.qPzwRn0c.dpuf

3 komentarji:

  1. Odličen recept. Mogoče so celi mehki, ker si uporabila melaso in ne sladkorja. Sladkor namreč poskrbi, da se zunaj naredi skorjica.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmm, zgledajo odlični, bo treba probat!

    OdgovoriIzbriši
  3. Njami.. So že na listi, probaj! :)

    OdgovoriIzbriši