četrtek, 28. julij 2016

Žajbljev sirup (hladen in topel postopek)

Večina nas/vas kuha sirupe iz bezga, mete in melise. Zadnjič pa sem morala porezat večjo količino žajblja in ker ga za čaj ne porabim tolko, sem se odločila naredit sirup iz žajblja.
Na hitro sem pobrskala za recepti na netu (s mi zdi, da je toliko različic kot je tistih, ki ga delajo) in se odločila za dve varianti (obe sem glede na razpoložljive sestavine mičkeno prilagodila).



Prva različica je ,klasični' sirup, kjer zelišča in vodo s sladkorjem skupaj segerevamo:

Žajbljev sirup 'na toplo'
(original recept)
Potrebuješ 1L vode (v receptu je pol L vode),
pol kg sladkorja (dala sem rjavega),
150 g žajbljevih lističev,
1 limono.
Žajbelj sem 3 min vrela v vodi, pustila 20 min stati, dodala sladkor in eno narezano limono ter vse skupaj pustila čez noč. Zjutraj sem precedila skozi krpo, fino ožela žajbelj in nalila v stkleničke. Sirup hranim v hladilniku. Meni je pijača zelo ljuba, ima nesladek okus po žajblju (kot čaj npr.).




Ker pa se verjetno s kuhanjem uniči kakšna dobra stvar, ki sicer tiči v žajblju, sem se odločila še za različico z namakanjem:

Žajbljev sirup 'na hladno'
(original recept)
Potrebuješ 90 lističev žajblja (jih nisem štela, amapk ga je bilo pa precej),
sok 1 kg limon - jaz sem jih imela samo dobre pol kg pa še to so bile limete ;),
pol kg kokosovega sladkorja (sem ga dala približno 300 g).
Sladkor in žajbelj sem zložila v kozarec, zalila s sokom limon, zaprla pokrov kozarca, pretresla in dala za pol dneva na sonce, da se je sladkor stopil, potem pa umaknila v senco kuhinje in pustila 3 tedne. Ko sem šla mimo, sem kozarec pretresla. Danes po treh tednih sem zadevo precedila in nalila v stekleničke. Joj je kisel! In super okusen. Tipečen okus žajblja ni irazit, je pa zelo osvežujoče. Tudi tega bom hranila v hladilniku. Iz vseh omenjenjih sestavin je nastalo ca. 3 dcl tega sirupa.






Obožujem poletje in vse njegove darove!


4 komentarji:

  1. Tole je tudi super. Kateri ti je pa bolj všeč?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hm... najbrž tisti, ki ga 'kuhaš', ker ima bolj tipičen žajbljast okus... Ta temen (po hladnem postopku) je pa bolj osvežilen, ker je bolj kisel (zaradi limet).

      Izbriši
  2. Ahm. Enega bi naredila pa se ne morem odločit. Najbrž bom ta hladnega.

    OdgovoriIzbriši
  3. Morda bi žajbljeve lističe, ki ste jih namakali na hladno, natrgali ali narezali, da bi oddali več okusa in ostalega dobrega..

    OdgovoriIzbriši