sreda, 3. julij 2013

Doma izdelan šampon

No, pravzaprav tole ni šampon v pravem pomenu besede, je pa čistilno sredstvo za lase.
Američani rečejo temu 'No Poo Shampoo' (šampon brez s....a).

Sem brskala po spletu, kako izdelati svoj šampon in sem največkrat naletela na tole res preprosto verzijo.
Potrebuješ sodo bikarbono in kis.

Jaz za 'šampon' zmešam eno žlico sode s približno 2 dcl vode (na slikci v modri embalaži). Zmočim lase in si vso mešanico enakomerno zlijem na lase. Zato jo dam v to modro plastenko, da lahko počasi, z malim curkom, porazporedim po laseh. Zlivam in sproti masiram v lasišče in lase. Se mi zdi, da če bi si zmešala v kak kozarček in si zlila na lase, da bi vse samo steklo dol (in mimo). Ko vse zlijem po laseh, še malo pomasiram lasišče in dobro sperem. Lasje se zdijo (škripajoče) čisti.


Potem si zmešam še 'balzam'. Približno 0,5 dcl jabolčnega kisa in 1,5 dcl. vode. Dodam sem še nekaj (recimo 5 kapljic) eteričnega olja sivke. Strah me je bilo, da bi bil vonj kisa premočen. To mešanico naredim v steklenički z razpršilcem, ker se kis tako lažje nanese na lase. S tem potem dobro poškropim vse lase (tudi lasišče) in pustim učinkovati okoli 5 min. Ta čas pač opravim ostale lepotilne zadeve ;) Aja, tega 'balzama' porabim samo približno pol dcl (tako imam celo stekleničko za štirikrat in ne, nič se ne pokvari do naslednjič). 


Lasje imajo takoj po umivanju še blag vonj po kisu in ni moteče. Takoj ko se posušijo pa o kisu ni ne duha ne sluha. Blago dišijo po sivki (ki jo dodam mešanici). Lasje se super razčešejo, so mehki in ostanejo čisti enako dolgo, kot če jih umijem s šamponom. 

Taka šampon in balzam sta torej učinkovita, zelo poceni in predvsem brez trapastih kemikalij. Preizkusite. Koncentracijo mešanic lahko prilagajate po svojem okusu (le z eteričnimi olji previdno in po pameti!). Nekateri so imeli pripombe, da jim kis lase preveč zmasti, nekateri so dejali, da so potrebovali neko prehodno obdobje, da so se lasje stabilizirali in odvadili prejšnjih kemičnih izdelkov ipd. Meni je bilo takoj fino, brez problemov ali minusov. Imam pa po naravi dokaj suhe in močne lase. Večinoma po umivanju na konice dam tudi stopljeno kokosovo maslo. In je super. In jaz obožujem kokosovo maslo in ko enkrat začnem to zadevo topit v rokah, jo začnem mazat povsod po telesu, rokah, laseh... Mmmmm. Ok, zdaj sem pa že predolga.

Pa pa. In če je (bo) kdo preizkusil šampon s sodo in balzam s kisom, se priporočam za mnenja.


3 komentarji:

  1. Joj si pridna! Teb' ni treba nič kopat, ker zaklad v sebi nosiš :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Veverca, sem že brala o tem "ne 'ponu" in se mi je zdelo res zanimivo kako se lasje navadijo na kemikalije. A ni to smešno? Lasje? Sploh se mi pa pri tem šamponu zdi zanimivo da je tako enostaven. Vseeno me zanime, a ti lasje cel dan smrdijo po kisu? Kdaj si lase spet opereš? Se ti zdijo kaj scufani ali so gladki?
    Lp,M.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo Metka Smetka!
      Ne, kje pa, lasje RES ne smrdijo po kisu. Ko so še mokri in jih čisto od blizu poduhaš, zaznaš kis. Nobeden na 1 meter razdalje ga pa ne zavoha, tako da se ni bati, da bi 'zakisala' celo stanovanje. In takoj ko se lasje posušijo ni o kisu nobene sledi več. NIČ. Res pa je, da vedno dodam še nekaj kapljic eteričnega olja; nisem še poskusila brez, mislim pa da tudi ne bi bilo panike. Jaz sem si lase že prej s šamponom umivala približno enkrat na teden, recimo za vikend. Če se imela kak dogodek, kjer sem morala biti lepša sem si jih pa umila že kak dan prej. Isto počnem sedaj s sodo in kisom. Lasje so super ene tri dni, naslednja dva dneva so še ok, šesti dan se pa že mal 'švercam'. Bistevn se mi zdi podatek, da zdržijo enako dolgo kot prej s šamponom. Če bi jih umila samo s sodo, bi bili zelo scufani. Ker pa na koncu uporabim še kis, je vrhunsko ;) Res, fino gladki so in mehki in super se razčešejo (bolje kot z balzami, ki sem jih prej uporabljala). Upam, da ti bodo dodatne informacije v pomoč. Če se boš odločila preizkusit ta sredstva za umivanje las, bom zelo vesela, če poročaš o rezultatu. Lepo bodi!

      Izbriši