ponedeljek, 30. december 2013

Božični prazniki 2013

Teli letošnji prazniki so bili čisto lušni. Dovolj umirjeni, dovolj nekomplicirani in taki, kot smo si jih naredili.

Poskušala sem izdelat okrasne hiške iz lesa pa mi niso bile preveč všeč. Ostale so mi pa akrilne barve na paleti in ker sem s koncev, kjer smo pregovorno škrti, mi jih je bilo škoda. Zato sem delala darilni papir :)


Z babami smo se dobile v eni ljubljanski slaščičarni. Ambient je zelo dolgočasen, zato so pa slaščice toliko lepše, vabljive, mamljive in nasploh čudovite. Tudi slastne so! mmmm...


Sprva je tele medvede, ki jih Hofer prodaja, da da izkupiček v program Botrstva, nameraval Božiček podarit mojim nečakom/nečakinjam. Pa so se kosmatinci tako fino spoprijateljili in udomačili na moji zofi, da ni imel srca jih oddat v drug dom. In tako še danes ždijo na zofi in imajo svoj žur.


Božična večerja je že ene 20 let tradicionalna. Kostanjeva rolada, zavita v ohrovtove liste, kostanjčki za prilogo, pa krompirček iz pečice, zelenjavca in centimeter rdečega vina.


 Pri božični večerji ne sme manjkati primerna slavnostna dekoracija / oprava ;)


Letos sva se z Božičkom zmenila, da bodo darila zavita nadvse enostavno. Meni je to zelo všeč. Prejemniki so bili tudi navdušeni.


Ena izmed mini darilc: zeliščni liker in master tonik. Ta zadnji samo za najbolj pogumne :) Joj, kako je to zanič! :) Res. Sem zadnjič rekla, da bom poročala, kakšen je okus. No...grozen! Čeprav moja starša pravita, da ni tako hudo. Jah, onadva, ki sta vsega hudega že navajena. Ne, res je zanič. Zelo kislo in česnasto. Ostalega (čebula, ingver, feferoni) se sploh ne okusi. Zvrnem sicer vsak dan en štamprle tega zvarka, čez pa velik kozarec vode in še kak piškot. Komaj čakam, da bo konec 'kure'. Naslednje leto bom naredila pa nov zvarek, kaj z medom, ingverjem in limonami recimo.

No, zeliščni liker je pa druga zgodba. Ta je pa super dober :P


Tradicionalna proizvodnja cimetovih zvezdic



In še ena hitra pogruntavščina, ko ti potičke in piškoti in štole že iz ušes gledajo:
smuti z banano, sojinim mlekom, čia semeni in goji jagodami. Zmečeš sestavine skupaj, zmiksaš, daš v lepo šalčko, potreseš še malo jagodk po vrhu in voila... se usedeš na zofo in gledaš Harry-ja Potterja. Recimo :)


Ja, Harry-je sem zdaj vse pogledala (Ni mi pa jasno, kaj so si na Kanalu A mislili, da so kupili prve 4 filme in šestega, sedmega in osmega. Kam se je pa peti izgubil?). Žal me pred leti ni potegnilo, da bi brala knjige, ker so zagotovo veliko bolj bogate in pisane. Zgleda nisem bila v taki fazi. Potem tudi filmov v kinu nisem gledala. Zdaj, ko so pa na TV, sem rekla, zakaj pa ne. In jih gledam enega za drugim in vedno bolj not padam. Luškana reč; taka fina za praznike in odklop in domišljijo in spomine na mladost ;)


 

 Prazniki so fajn! Uživajte jih še naprej!





6 komentarjev:

  1. Lepo predstavljeno in opisano.
    Za master tonik, sem bil pa že zadnjič skeptičen, ker je bilo toliko različnih sestavin.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jah, saj veš, eden od nas mora sprobat. Da potem druge posvari ;)
      Lep zadnji dan v 2013 ti želim, v novem letu pa vse dobro. Pa veliko uspešnih 'kuhinjskih' podvigov!

      Izbriši
  2. Luštno je pokukat v tvoj brlogec, vevrica :)) Vidim, da kar fejst uživaš. Se mi dopade :) Večerja je sploh čisto po mojem okusu, daj enkrat recept napiši sem gor, za rolado. Zavijale sva pa letos zelo podobno, jaz sem celo rolo takega papirja v Hoferju kupila, je tko super. Uživaj in srečno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lepo te je videt na obisku ;) Obljubim, da objavim recept!
      Lepo bodi, en velik veveričji objem na Malo kmetijo.

      Izbriši
  3. Glede na prebrano lahko sklepam, da si imela oz. imaš super praznike! Naj bo tak tudi današnji silvestrski večer.
    Čin čin! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. O, kako lepe cimetove zvezdice! Pa ful lepo zavita darila, se bo treba zapomniti za drugo leto :) Ta rjavi papir je zakon, ker se ga da tako dobro pokombinirati. Harry-je tudi jaz nisem brala, če bi pa bila mlajša pa bi zagotovo jih.
    lp

    OdgovoriIzbriši