četrtek, 12. december 2013

Šara - domača jed

Moj ati skuha eno fino preprosto jed. Za pogret se.
On ji reče šara, tako so ji rekli tudi pri njih doma. Vem, da šara nekateri rečejo tudi neki drugi jedi, ampak pri nas je pač tako.


ŠARA

Potrebuješ:
- eno čebulo
- česen
- krompir
- rdeče korenje
- rumeno korenje
- rumena koleraba
- repa
- sladek krompir (po želji; včasih to ni šlo zraven)
Vse zelenjave (razen česna in čebule) daš približno v enakih delih.

Zelenjavo naseckaš na kockice, približno 1 x 1 cm :)
Prepražiš čebulo, dodaš česen, dodajaš ostalo zelenjavo (po vrstnem redu, kako dolgo se kuha, npr.na začetku krompir, na koncu repa). Pražiš, zaliješ z malo vode, še malo prepražiš, potem zaliješ z vodo, da je vsa zelenjava pokrita (ne preveč vode, da ne bo preredko).

Začiniš s poprom, soljo, timijanom (svež je super), origanom, kurkumo...
K zelenjavi načeloma lahko dodaš že prej tudi npr.malo gomoljne zelene, koreninico peteršilja (ne pretiravat z drugimi okusi).

Kuhaš dokler krompir ni kuhan. 

Potem malo pretlačiš zelenjavo z zadevo za tlačenje pire krompirja. Ne preveč. Meni je všeč, če so še koščki.

Lahko zabeliš z ocvirki, ampak to pri nas ne prakticiramo več. Je super brez.

Preprosto, okusno, večkrat bi morali to skuhat.

3 komentarji: