sobota, 16. februar 2013

Recept za milo


Osnovni recept

100 g sončničnega olja
400 g olivnega olja
500 g kokosovega masla
152 g lužnega kamna
370 g tekočine (voda / čaj /  sok / mleko...)
20 ml eteričnega olja

Na majhnem ognju raztopiš kokosovo maslo, dodaš obe olji.
V drugi posodici zmešaš lužni kamen s tekočino. PAZI, ker je lužni kamen nevaren (nosi rokavice, zaščitna očala...). Ko zmešaš lužni kamen s tekočino, postane mešanica zelo vroča! Lahko zavre.
Ko sta oljna mešanica in raztopljen lužni kamen enake temperature (okoli 40°C) ju zmešaš skupaj in dobro mešaš! Res dobro mešaš. Potem se začne gostiti kot puding. Dodaš eterično olje, dobro premešaš. Mešaš pač toliko časa, da ko dvigneš kuhalnico in zmes steče v lonec, da se pozna sled (a veš, kot med, ki teče iz žlice npr.). Potem uliješ v kalup, na vrhu pokriješ s polivinilčkom in vse skupaj dobro zadekaš, da se počasi hladi. Pustiš na sobni temperetuuri in čez kak dan, dva vzameš iz modela, narežeš in voila, žajfice so tu. Ampak -  tu pride najtežji del. Žajfice morajo zoreti še 4 do 6 tednov, preden jih lahko uporabiš!  :) Res je težko čakat.

No, to je osnovni recept, ki zagotovo uspe. Sama sem eksperimentirala še z drugačnimi mešanicami in vsakič se kaj drugega naučim (beri: zašuštram). 

Samo prosim, res pazite s tem lužnim kamnom!
Če kdo želi, me lahko še kaj vpraša :)

Je pa krasno imet žajfice, ki so čisto natur in za katere veš, kaj si dal noter.
Uživajte!



3 komentarji:

  1. Ravno sem prvič v življenju poskusila izdelati milo natanko po tem receptu, pa se ni strdilo že ob mešanju niti malo. Ni mi jasno kaj je šlo narobe. Lug sem nabavila v luskah v trgovini Mavrica. Je morda kriv napačen lug, morda temperatura olja in mešanice luga z vodo...??? Hm, lepo prosim za pomoč...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo!

      Saj je bil lug natrijev hidroksid, kajne? Naj bi bil (mislim da, moram preverit doma) čistoče vsaj 98%.
      Potem pa še nekaj ključnih zadev, kjer bi šlo kaj lahko narobe:
      - količine je treba odmerit kar se da natančno
      - sestavine morajo biti enake, kot so v receptu (če si dala npr. kako drugo olje, je treba količino luga zopet na novo preračunati)
      - ko oljno mešanico in raztopino lužnega kamna vliješ skupaj, morata biti res enke temperature
      - mešati moraš RES dolgo (no, jaz včasih mešam 15 min,in se začne gostiti, enkrat sem pa nekaj ekspiremnitirala z mešanico in sem mešala dve uri) :)
      - bolj ko se mešanica hladi, bolj bo pudingasta

      Kaj drugega bi lahko šlo narobe, mi trenutno res ne pade na pamet.
      Se ni prav čisto nič začelo gostiti?

      Če skozi zgornje zadeve ne boš 'zgruntala' kaj bi lahko bilo narobe, te pa lahko povabim na eno kuhanje mila 'v živo' ;)
      Če pa boš ugotovila, kje je bil kiks, bom pa vesela če mi javiš.

      Lahko mi pišeš tudi na mail veverca.brlog@gmail.com

      Upam, da ti bo tole kaj v pomoč. Lepo bodi. Pa ne obupat! ;)

      Izbriši
    2. Joj, sem še enkrat prebrala in ugotovila, kako sem po 'kurje' tipkala - same napake. Se opravičujem.

      Izbriši