petek, 23. avgust 2013

Doma izdelana na izi krema za sončenje

Ker grem jutri na morje, sem včeraj na hitro naredila še kremo za sončenje.

Recept in opisi sestavin so z Magnolije, kjer najdete vse sorte koristnih idej, krasnih receptov in informacij o naravni kozmetiki, imajo pa tudi fine delavnice.

Opisana krema ni tista ultra zaščita za sonce; tako bom delala naslednje leto, ko si bom prej privoščila dopust in bom skoz na morju in bom uživala na polno. Takrat bom potrebovala tako ta pravo kremo, v katero bom dala tudi cinkov oksid. Za letos bo pa tale ok. Itak nisem ljubitelj praženja.


Poletno maslo za telo
(sem napisala svoje, polovične, količine in rahlo spremenila recept, ker nisem imela vseh sestavin)

50 g neprečiščenega organskega karitejevega masla
25 g deviškega kokosovega olja
12 g olja jojobe
11 g olja malinovih koščic
1 g vitamina E (to dodatmo ker je fin antioksidant in varuje olja, da se ne pokvarijo; jaz sem dala dve   
                       kapljici, ker bom kremo hitro porabila)
4 kapljice eteričnega olja sivke
2 kapljici eteričnega olja rimske kamilice

Karitejevo maslo, kokosovo olje, olje jojobe in malinovih koščic stehtamo in stepamo s paličnim mešalnikom (jaz sem gor namontirala metlico za stepanje), da nastane smetanasta zmes (pribižno 5-8 minut). Dodamo ostale sestavine in dobro vmešamo. Shranimo v razkuženih posodicah in etiketiramo. Krema ima rok uporabe najmanj 6 mesecev (jaz jo bom imela v hladilniku, ker mi je všeč, če je bolj trdna in še fino je, ker je hladna).

stehtamo - in se z vsakim maslom še malo namažemo ;)


vneto mešamo (moje se ni strdilo, je bilo pretoplo; kasneje v hladilniku pa nastane trdna krema)

natočimo v čiste kozarčke

Karitejevo maslo ima zaščitni faktor 6, kožo vlaži, hrani in ščiti. Kokosovo olje ima zaščitni faktor 2, ima hladilno delovanje in je izjemno mazljivo. Olje jojobe je izjemno stabilno olje, prav tako z zaščitnim faktorjem 4, medtem ko ima olje malinovih pečk zaščitni faktor 25-30. Kombinacija teh masel in olj nam torej nudi osnovno zaščito pred sončnimi žarki.

Vitamin E je klasika, kot antioksidant sodi v vsako kremo. Eterično olje sivke je znano po regenerativnem delovanju in blaženju opeklin, eterično olje rimske kamilice pa bo pomirilo razdraženo kožo.


Krema je uporabna tudi za po sončenju.



z ostanki v kozarčku se namažemo po vseh dostopnih delih telesa in uživamo v dejstvu, da dajemo nase same naravne in dišeče in super stvari ;)




Zdaj grem pa pakirat.


1 komentar:

  1. Uau, hvala za tole poučno objavo. Super. In maksimalno uživaj na morju.

    OdgovoriIzbriši