sreda, 09. april 2014

Smilj in mešanje kremic

Včeraj sem se po dolgem času zopet udeležila delavnice izdelovanja kozmetike.
Gostila nas je Inka, ki ima Naravni kotiček, vodi delavnice izdelovanja naravne kozmetike in obvlada sestavine ter copranja.

Včeraj smo obdelale smilj.

Laški smilj (fotka izvira iz tu)

Jaz ga obožujem! Ko sem se prvič na en zgodnji poletni večer sprehajala po nekem pobočju na Krku in je nekaj opojno dišalo, sem brskala toliko časa, da sem odkrila kaj to je. Nič drugega kot smilj. Tam na Krku je pomešan z žajbljem in komaj čakam, da grem letos (mislim, da po 15ih letih) zopet tja, na tisto sivkasto, dišečo preprogo.

Na delavnici smo smilj uporabile v več oblikah - smiljev macerat v različnih oljih, smiljev hidrolat in eterično olje.
Izdelale smo prestižno kremo za obraz, obnovitveni losjon za telo, anti-age kremo za roke, oljni serum za obraz in dekolte, tonik za sijočo kožo in čistilni gel za obraz. Ja, v dobrih 4ih urah smo se kar nekaj naučile in še več namešale.

Smilju pravijo tudi nesmrtnica saj njegovo cvetje zelo dolgo zdrži in ga uporabljajo tudi v suhih šopkih. Predvsem Korzika je znana kot rastišče smilja, seveda se ga najde tudi drugod, kot že omenjeno, med drugim tudi na Hrvaškem.

Smilj je super proti modricam, za regeneracijo kože, torej tudi proti gubam, praskam, pomaga pri krčnih žilah, pri išiasu, luskavici, ekcemih, pomirja kožo ipd. Stimulira jetra, žolčnik, ledvice in trebušno slinavko. Na psihološkem področju smilj greje, sprošča zatirana čustva, uravnava pretok subtilnih, duhovnih energij.

Saj pravim, smilj je res super! ;) Meni božansko diši. Predvsem svež, kot rastlina. V pripravkih pa dobi svojevrsten, zelo močan vonj in je treba z njim ravnati premišljeno.


Teorija, tuhtanje in skrbne priprave

Pridno in pazljivo mešanje nad vodno kopeljo

Tlačenje v lončke je bilo še najbolj zahtevno ;)

Skrbno odmerjanje sestavin je eden izmed pomembnejših dejavnikov, če želimo, da kremica uspe.

Ustvarjalni nered

Domov smo odšle vse dišeče in balzamirane z različnimi produkti. Konec koncev je treba tisto kar ostane na žlički ali v mešalni posodici koristno porabit ;)

Pa še en preprost RECEPT ZA SMILJEVO MAZILO,
za vse tiste, ki se vam ni za ukvarjat z izdelovanjem 'ta pravih' krem:

Nad vodno kopeljo segreješ macerat smilja v olivnem olju*, vanj dodaš čebelji vosek in karitejevo maslo. Če želiš trše mazilo, dodaš več voska, če bolj mazavo, potem manj. Koliko točno? Ne vem. Enkrat toliko, drugič malce več. Izdelovanje kozmetike je tudi kreativno delo :) Probavaš. Jaz najraje delam mini količine, da lahko večkrat eksperimentiram. Olje s karitejem in voskom segreješ čim manj, le toliko, da se vosek začne lepo topiti. Ko je vse lepo raztopljeno lahko dodaš eterično olje po izbiri (prej se pozanimaj o varni uporabi eteričnih olj in njihovem doziranju; recimo v en lonček 30 ml bo ena kapljica čisto zadosti). Jaz sem dodala kadilno bosvelijo, ki lepo dopolni vonj smilja, je fina za nego suhe kože in deluje antidepresivno. Premešaš in zliješ v pripravljene očiščene lončke. Ko se ohladi, pokriješ in označiš z nalepko kaj in kdaj si izdelal. Podariš prijateljem ali razvajaš sebe ;)

* macerat je izlužnina. Pač vse kar namakamo v olju, da se iz rastlinskega materiala izločijo v olju topne snovi. Mogoče pri nas najbolj poznamo šentjanževkin macerat - šentjanževko namočeno v olivnem olju. V našem primeru cvetke smilja takoj po obiranju namočimo v olje in pustimo na toplem 2 do 3 tedne. Vsak dan pretresemo, potem precedimo in uporabimo za kozmetične namene.


Fotka izvira iz tu

Uživajte in pridno coprajte. Ne nujno kozmetičnih zadev.

PS: Informacije o smilju so iz Naravnega kotička, Aromaterapije in moje glave (sori, ni linka).

3 komentarji:

  1. Super! Smilj je zakon! Tudi pri nas ne gre brez njega. Lansko leto sem ga posadila grmiček, ampak mislim, da ne bo nič iz njega in moram letos spet prinesti enega. Na otokih bo prav kmalu zacvetel in bo pravi čas za nabiranje.
    Se pa pridno udeležuješ tečajev. Res si fajn :)

    OdgovoriIzbriši
  2. bom uporabil na Mljetu,tam ga je ogromno raste skupaj z origano,žajbljem in mljetsko meto z zelo močnim vonjem in okusom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. mmmm kar voham ta poletni zrak, prežet z vonji zelišč...

      Izbriši