sreda, 13. november 2013

Šiviljski podvigi

Nisem ravno dobra šivilja. Izdajo me živci :)

Res, za šivanje moraš imeti potrpljenje.

S S.sva že velikokrat šivali, so bili pa to skoraj vedno izključno pustni kostumi. Saj veste, tam niti ni bilo pomembno, da je vrhunsko zašito, važno je bilo, da stoji skupaj. Včasih sva si pomagali tudi s selotejpom, vrvicami, sponkami... Pravo šivanje, oblačil pač, sva potiskali v stran. Pred davnimi časi, ko sva bili še študentki, sva obiskali šiviljski tečaj v Rožni dolini, in se naučili zašit hlače. Tiste so bile edine, ki sva jih zašili. Potem pa razen mini popravil (zarobit hlače, zašit gumb ipd.) ni bilo zašitega nič več 'oblačilno' uporabnega. Bolj darila: torba za knjige iz filca, predpasniki za vselitveno darilo, darilna 'škatlica', angelček, 'hiška' za jedilno mizo. Pa je S.odločila, da s pustnih kostumov končno presedlava na kaj konkretnega. No, vsaj na postopno učenje česa konkretnega.

In sva v boj poslali vsaka po dve majčki, ki jih že dolgo ne nosiva več. Jaz sem svojo podaljšala in zožala. Ni nič posebnega, še vedno je sprana majica, ki ni za v službo. Za jogo ali spanje pa bo. Predvsem pa je bila dober učni primerek. Ko ti ni škoda zarezat. Pa še za to sprano majico sem potrebovala malce poguma ;)

Predvsem pa sem se naučila, da je dobra priprava (tako kot pri marsičem drugem) veliko vredna. Če si natančno zarišeš, spneš z bucikami, pomeriš... je potem vse lažje. In če šivaš počasi. Včasih furjasto tiščim gas na svoji mašini in se potem vsaki jezim, kako nelepo sem zašila.

Zdaj sem šivanje vzela kot neke vrste meditacijo, čas zase, užitek, ustvarjanje in zdaj so moji živci veliko mirnejši. Celo na roke sem nekaj zašila te dni. Sem sicer spet šla čez fazo 'umiri-se-šivaj-počasi-pa-z-užitkom-pa-bo' in sem bila na koncu spet zadovoljna.


Poštukana majčka - narejeno z mojo mašinco


 Flikce na komolcih - zašito na roke
 
Sem kar ponosna nase. A ne, kako malo človek rabi, da je ponosen nase ;)
Vsak pri sebi pa ve, koliko sebe (in časa in volje) je vložil v kakšen projekt.

Komaj čakam, da najdem kaj časa in zopet kaj ustvarim.

6 komentarjev:

  1. Dbest! Odličen izdelek! Jst bi pa taakoo rada znala šivat, pa ne znam nič. Še sukanca ne znam vstavit v mašino. Sem si letos poleti kupila šivalni stroj, ki pa žal še vedno čaka v kotu sobe, da ga "razdevičim". :)
    Smo se že menile s prijateljicami, ki znajo šivati, da se dobimo in imamo šivalni krožek, ampak nam kar ne uspe.. Škoda. Prej ali slej se bom usedla za mizo in otvorila sezono šivanja. Le čas si moram vzeti..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi moj stroj je zelo dolgo čepel v kotu. Pa sem ga vsako leto enkrat zvlekla ven in zašila kakšen rob na hlačah ali pa recimo kakšne darilne vrečke - bolj take stvari, kjer šivaš čisto naravnost. Pa potem nove prevleke za okrasne povštrčke na zofi... Ali pa kaj za nečakce ali pa pusta, kjer je bila bolj pomembna kreativnost kot izvedba (šivilje bi se križale). Najboljš mi pa je, ko sva bili dve taki in sva se zmenili, da bi radi kaj več spravili izpod svoje mašince in se zdaj vsake toliko časa dobiva in kaj malega ustvariva. Je super vzpodbuda. Vsakič se kaj novega naučiva. Sva pa kar plašni - kar ne upava zarezat v blago :) Pa malo šlampasti - bi vse kar na hitro in po svoje. Sva pa nazadnje ugotovili, da če se lepo pripraviš in si vzameš čas, da znajo prav lepe stvari nastat. Jaz najbolj uživam, če delam kaj, kar mi ni TREBA. Tako da ja, kar pogumno! Šivanje je zakon! :)

      Izbriši
    2. Moj stroj pa nič več ne leži v kotu.. sem se vpisala v začetni tečaj šivanja in ga pridno uporabljam. :) Fajn je! Ampak gre zeeloo počasi - zdaj se učimo samo različne šive in še lep čas ne bom znala nič sešiti.. Kako že pravijo, počasi se daleč pride. :) Pri meni je bolj problem, ker hočem vse takoj, pa tudi če je vse bolj tako tako, samo da je. :) Ko bi imela še malo več časa, bi blo super. Ampak tebi gre odlično! Vse pohvale!

      Izbriši
  2. Super reciklaža :). Ta vikend se bom tudi jaz skupaj s sestrami šla šiviljo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sem videla, ko izgleda sestrsko druženje - SUPER! Videt ste bile k ene pridne mravljice. To mora bit prav poseben filing.

      Izbriši
  3. Meni je oče vedno govoril "Na vse kar lahko ustvariš s svoji rokami, si lahko vedno ponosen!"
    Prav tako je prav, da si se prepričala in na način 'umiri-se-šivaj-počasi-pa-z-užitkom-pa-bo' uspela uspešno zašit te dve stvarci. ;)

    OdgovoriIzbriši